Clostridium botulinum toksini

Botulinum Toksini ve Estetikte Kullanımı

Botulinum zehiri nörotoksin olarak da bilinir. Clostridium Botulinum adı verilen mikroplar (bakteriler) tarafından üretilir. Bilinen en tehlikeli zehirdir. Kasların kasılmasına mani olur yani kasları felç eder. Uzun süredir hekimlikte tedavi amaçlı olarak çok küçük miktarlarda enjekte edilerek kullanılmaktadır. Adaleleri felç ettiği için öncelikle kasılmalı felçlerin (spastic paralizi) tedavisinde kullanılmıştır.Halk arasında en iyi bilinen kullanımı estetik amaçlı olarak yüze enjekte edilmesidir. Çok bilinen bu uygulama dışında botulinum toksininin migren ağrılarını giderdiği de görülmüştür ve bu amaçla da kullanılmaktadır. Bu nörotoksin salgı bezlerinin ifrazatını da azaltmaktadır. Koltuk altı, avuç içi ve ayak terlemelerinin azaltılması için kullanılır. Ayrıca fazla tükrük salgısını azaltmak için de kullanılmaktadır.

Yüzdeki kırışıklıkların ve çizgilerin tedavisi:

Botulinum nörotoksinin en etkili olduğu bölgeler iki kaşın arası (glabella), alın ve göz çevresidir. Kaşların arasındaki dikine öfke çizgilerini, alındaki enine endişe çizgilerini ve gözlerin dış kısımlarında kaz ayağı diye adlandırılan bölgelerdeki yaşlı gösteren çizgileri başarılı bir şekilde azaltır veya kaybeder.

Kaşların kaldırılması veya düşürülmesi:

Botulinum nörotoksini enjekte edildiği bölgeye bağlı olarak kaşları kaldırabilir veya aşırı kalkık kaşların alçalmasını sağlayabilir. Ayrıca iki kaş arasındaki seviye farkının (asimetri) düzeltilmesinde de yararlıdır.

Boyundaki kırışıklıkların tedavisi:

Yaşlılıkta boyunda çene altından göğüse doğru inen dikine çizgiler boynun ön ve yan kısmında deri altında bulunan bir adalenin gevşemesine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu bölgeye yapılacak botulinum toksini bu çizgileri azaltabilir.

Nasıl yapılır?

Türkiye’de botulinum toksini iki ayrı isim altında pazarlanmaktadır. Kuru bir toz halinde bir şişe içinde gelir. Soğukta saklanması gereklidir. Kullanılacağı zaman toz sulandırılır ve çok ince bir iğne ile planlanan bölgelere enjekte edilir. Bu işlem muayenehane koşullarında ve anestezi gerekmektirmeksizin yapılır. Enjeksiyon genellikle ağrısızdır ve kişi işlemden hemen sonra normal hayatına dönebilir. Sulandırıldıktan sonra bu toksinin etkisi zamanla hızla azalır. Bu nedenle sulandırılmış toksin buz dolabında ancak birkaç gün muhafaza edilebilir. İşlemden tam yarar görebilmek için toksini sulandırdıktan sonra hemen kullanmak en uygunudur.

Etkisi süresi nedir?

Nörotoksin yapıldıktan iki üç gün sonra etkisini göstermeye başlar ve bu etki onuncu günde en üst düzeye ulaşır. Yaklaşık 3 veya 4 ay sonra etkisi azalmaya başlar ve bir süre sonra tamamen kaybolur. Bu nedenle uzun süreli sonuç isteniyor iser botulinum toksini uygulamasının belli aralıklarla tekrarlanması gerekir.

Yan etkileri:

Nadir olarak üst gözkapaklarında düşüklüğe yol açabilir. Verildiği yere bağlı olarak yutma güçlüğü, dudaklarda hareket bozukluğu yapabilir. Bütün bu istenmiyen etkiler zamanla azalarak tamamen kaybolur.

Prof. Dr. Ege Özgentaş botulinum toksini (Botox®) uygulamalarında mikroenjeksiyon tekniğini tercih etmektedir. Bu teknikte kırışıklıkların giderilmesi istenen alana çok az miktarlarda ama sık ve yüzeyel olarak enjeksiyonlar yapılmaktadır. Bu şekilde kaslar tamamen felç olmayıp hareketleri azalmaktadır. Böylece yüzde maske görüntüsü olmadan daha doğal bir şekilde kırışıklıklar giderilmektedir.

İlgili yazılar:

//

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir