Hekimlikte 40. yıl

14 Mart Tıp Bayramı 2015 etkinlikleri arasında meslekte 40. yılını tamamlayan hekimlere plaket verilmesi töreni de vardı. Hekimlikte 40. yılını dolduran Prof. Dr. Ege Özgentaş’a plaketi İstanbul Tabip Odası tarafından verildi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Cem’i Demiroğlu Oditoryumu’nda 14 Mart 2015 Cumartesi günü yapılan törene eşi ile birlikte katılan Prof. Dr. Ege Özgentaş kısa bir konuşma da yaptı.

Amerika’da 2014 yılı estetik ameliyatları

Amerikan Estetik Cerrahi Derneği (ASAPS) 2014 yılı istatistiklerini açıkladı.

Estetik ameliyatların %40’ı 35 ile 50 yaş arasındakilere yapılmış. 65 yaşın üzerinde estetik yaptıranlar %10 oranında imiş.

35-50 yaş arasında en çok yaptırılan ameliyat liposuction (yağların vakumla emilerek alınması) ameliyatı olmuş. 65 yaş üzerindekilerde ise en çok yapılan yüz germe ameliyatı olmuş.

Bütün estetik işlemler dikkate alındığında en çok yapılan estetik ameliyatlar sırası ile liposuction (yağların vakumla emilerek alınması), meme büyütme (silikon protez), gözkapağı estetiği, karın germe ve burun estetiği olmuştur.

Cerrahi olmayan estetik işlemlerde en çok yapılan botulinum toksini enjeksiyonu olmuştur. Bunu dolgu (hyaluronic acid) takip etmiştir.

Kalça büyütme ameliyatlarında %86 lık bir artış görülmüştür.

Estetik yaptıranların %90 ı kadınlar %10 u ise erkekler olmuştur.

Erkeklerin en çok yaptırdıkları estetik ameliyatlar sırası ile liposuction (yağların vakumla emilerek alınması), burun estetiği, gözkapağı estetiği, jinekomasti düzeltilmesi (büyük memelerin alınması) ve yüz germe ameliyatı olmuştur.

Ülkemizde estetik ameliyatlar ile ilgili herhangi bir istatistik veri bulamadığımız için karşılaştırma yapamıyoruz. Ancak ülkemizde de en çok yapılan cerrahi dışı estetik işlemin botulinum toksini ve dolgu maddeleri  (hyaluronic acid) enjeksiyonu olduğu bilinmektedir.

Hacettepe Plastik Cerrahi Anabilim Dalı’nın 50. kuruluş yıldönümü kutlandı

Hacettepe Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’nın kuruluşunun 50 yıldönümü Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Kültür Merkezi’nde 27-28 Şubat 2015 tarihlerinde kutlandı.

Prof. Dr. Güler Gürsu tarafından kurulan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi bölümü bugüne kadar 80 Plastik Cerrahi Uzmanı yetiştirmiştir.

Hacettepe Plastik Cerrahi Bölümünün yetiştirdiği 6. uzman olan Prof. Dr. Ege Özgentaş bu kurumda 1975 yılında asistanlığa başlamıştı.

Prof. Dr. Ege Özgentaş’a kendisini yetiştiren kurumun bugünkü anabilim dalı başkanı olan Prof. Dr. Figen Özgür tarafından bir plaket verilmiştir.