Tedavinizi Yapan Doktora Güvenmek
Sağlıkta Hasta Doktor İlişkisi
Sağlık önemli bir konudur ve her zaman ciddiye alınmalıdır. Kişiler muayene olmaya karar verdiklerinde olanakları dahilinde ve şikayetlerinin ciddiyetine göre hekim seçerler.
Devlet Hastaneleri mi? Özel Hastaneler mi?
Basit sorunlar için aile hekimleri yeterlidir. Pek çok aile hekimi kendilerini aşan hastalıklarda hangi hastanenin hangi bölümüne başvurmaları gerektiğini hastalarına söylerler. SGK dan yararlanan hastaların tüm tedavileri ücretsizdir ve bazı hastanelerde hastalar hekimlerini seçme hakkına sahiptir. Buna karşılık özellikle sağlık sigortası olanlar özel hastaneleri seçme eğilimindedirler. Bunun en önemli nedeni özel hastanelerin binalarının ve iç dekorlarının daha gösterişli olması ve medyada etkin bir şekilde görülmeleridir. Ancak şu gerçeği unutmamak gereklidir: Özel hastanelerde çalışan doktorların çok önemli bir kısmı daha önce devlet veya üniversite hastanelerinde çalışıp daha sonra özel kurumlara geçen hekimlerdir. Bu hekimlerin kamuda çalışırken yaptıkları tedaviler ile özel sektörde çalışırken yaptıkları tedavilerin birbirinden farklı olmadığı bilinmelidir.
Hastalığınızı Tedavi Edecek Doktoru Seçmek
Hastaların pek çoğu kendilerini tedavi edecek doktoru araştırıp o doktora tedavi olmaya gayret ederler. Bunun bir yolu adı çok iyiye çıkmış bir özel hastaneye başvurmaktır. Nasıl olsa burada çalışan doktorların hepsi çok iyidir ve hangisi olsa beni en iyi şekilde tedavi eder diye düşünülür. Buna örnek olarak şu anımı aktarayım: Bir yakınım çocuğunun acil rahatsızlığı için özel hastaneye gitmiş ve ameliyata karar verilmiş. Beni arayıp bilgilendirdiler. Hangi doktor ameliyat edecek diye sorduğumda bilmediklerini söylediler. Ameliyat başarılı şekilse yapıldı ve hasta sorunsuz iyileşti. Devlet ve üniversite hastanelerinde durum biraz farklı. Özellikle cerrahi hastalıklarda eğer hasta doktorunu kendisi seçmedi ise ve hiç tanımadığı bir doktora ameliyat olacak ise tedirgin olmaktadır. Burada ameliyat öncesi doktor ile kurulan iletişim çok önemlidir. Hasta ameliyatın risklerini ve iyileşme süresini iyice sorup öğrenmelidir. Bu konuşmalar sonrası doktoruna güven duydu ise ameliyatı kabul etmelidir.
Ameliyat Sonrası Dönem
Sık olarak karşılaştığım bir olay var. Ameliyat olmuş bir hasta daha tedavisi tamamlanmadan bana sosyal medyadan ulaşıp bazı sorular soruyorlar. Bu sorular genellikle ameliyat sonrası ağrının veya şişliklerin normal olup olmadığı şeklinde oluyor. Bunu muhtemelen yalnız bana değil sosyal medyaca gördükleri diğer doktorlara da soruyorlar. Bu çok yanlış bir davranış. Hastanın durumunu en iyi onu ameliyat eden cerrah bilir. Eğer endişe edilecek bir durum varsa hastayı bilgilendirir. Her ameliyattan sonra istenmeyen bir durum ortaya çıkabilir. Bu durumu da en iyi düzeltecek kişi ameliyatı yapan doktordur. Bir kez kendinizi bir cerraha emanet etmiş iseniz sonuna kadar tedaviye devam etmelisiniz. Sizi hiç görmemiş olan hekimlerden görüş almaya çalışmak kafanızı karıştırmaktan başka hiçbir işe yaramaz.
Ameliyatın Sonucunu Beğenmemek
Her ameliyatın kendine göre zorlukları ve bir başarı oranı vardır. Özellikle burun ameliyatı gibi incelik isteyen ameliyatlarda en deneyimli hekimler bile en az %10 civarında başarısız sonuç alabilir. Bu normaldir. Ancak deneyimli bir hekim bir revizyon ameliyatı ile bu sorunu tamamen gidermelidir. Eğer revizyon ameliyatı sonrası da sonuç iyi olmamış ise hastanın bir karar vermesi gerekir. Birinci seçenek bu burunun olabileceği en iyi şekil budur ve daha fazla ısrar edilmemelidir. İkinci seçenek ise başka bir hekimin görüşünü almakdır. Ancak yeni hekimin bu durumu düzeltebileceği de garantili değildir. Böyle durumlara düşmemek için doğru hekimi seçmek çok önemlidir.
Doğru Hekimi Seçmek
Estetik ameliyatlar veya işlemler için kişilerin en sık başvurdukları yol internet üzerinden sosyal medya araştırması yapmaktır. Sosyal medyada da en çok dikkati çeken öncesi sonrası resimlerdir. Önce şunu belirtmekte yarar var. Devletin koyduğu kurallara göre doktorlar hiçbir şekilde hastalarının izni olmadan onların resimlerini sosyal medyada gösteremezler. Ama bu resimlere çok sık rastlıyoruz. İzin alınıp alınmadığını bilmek mümkün değil. Sosyal medyada gösterilen resimler en iyi sonuç alınmış resimlerdir. Her hastada böyle sonuç alınacağını göstermez. Ayrıca yapay zeka ve fotoğraf düzenleme programları ile her fotoğraf değiştirilip mükemmel sonuç alınmış bir görüntüye dönüştürülebilir. Peki cerrahınızı nasıl seçeceksiniz.
- Çevrenizde araştırma yapabilir ve güvendiğiniz kişilerin görüşlerini öğrenebilirsiniz.
- Belli bir hastanede ameliyat olacakdanız hastane çalışanlarının tavsiyelerini dinleyebilirsiniz.
- Sosyal medyada ameliyat olmayı düşündüğünüz hekim hakkında araştırma yapıp hasta yorumlarını okuyabilirsiniz. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Hiçbir cerrahın her yaptığı ameliyat mükemmel olmaz. Mutlaka bazı mutsuz ve şikayetçi hastaların yorumları çıkabilir. Bu durum o hekimin güvenilmez olduğunu göstermez. Diğer bir durum da çok tavsiye edilen bir hekim hakkındaki yorumların gerçek olup olmadığını araştırmaktır ve bu kolay değildir.
- Bir şekilde ameliyat olmayı düşündüğünüz hekim ile olan ilk karşılaşma ve muyenenizde size güven verip vermediğine bakmalısınız.
- En önemli olan şey ise hiç utanmadan hekimin aldığı diplomaları incelemeniz gerektiğidir. Bunların muayene odasında herkesin göreceği bir yerde bulunması gerekir. Hangi kurumdan diploma aldığı, uzmanlığının ne olduğu gözle görülmelidir. Sağlık bakanlığının damgası olmayan belgeler ne kadar gösterişli olursa olsun fazla önem taşımazlar.
Bütün yukarıdaki kriterleri değerlendirip hekiminizi seçtikten sonra sonuna kadar ona güvenmek zorundasınız.
Sonuç
Ameliyat hele estetik ameliyat çok ciddi bir olaydır. Cerrahınızı iyi seçmelisiniz. Seçtikten sonra da ona sonuna kadar güvenmelisiniz. Ameliyat olduktan kısa süre sonra sonucu başka hekimlere danışarak sonucu değerlendirmek yanlıştır. Yapılan işlemde beklenmeyen bir sonuç çıkar ise bunu gene en iyi sizi ameliyat eden cerrah düzeltebilir.