Ben (Nevüs)
Herkesin çocukluktan itibaren çok iyi tanıdığı ben (nevüs) ler hemen herkeste mevcuttur. Kimi için bir güzellik simgesi, kimi için ise rahatsız edici bir görüntü bozukluğudur.
Benler her yaşta ortaya çıkabilir ancak çoğunlukla çocukluk ve orta yaş arasında ortaya çıkması daha sıktır. Doğuştan mevcut olan benlere “konjenital nevüs” denilir. Benler genellikle renkleri kahverengi veya siyah renktedirler. Deri ile ayni hizada veya kabarık olabilirler. Üzerlerinde kıl bulunabilir.
Benlerin büyük bir çoğunluğu zararsızdır. Ancak zaman içerisinde benler farklılaşma gösterebilirler ve tehlikeli bir kanser türü olan melanom’a dönüşebilirler. Doğuştan olan benler (konjenital nevüsler) sonradan gelişenlere göre daha ciddi takip edilmelidir. Çünkü bunların melanom’a dönüşme olasılığı diğerlerinden daha fazladır. Doğuştan olmayan benlerin mutlaka alınması gerekmez.
İleride tehlikeli olabilecek benler dermatoloji (cildiye) uzmanları tarafından yapılan bir tetkik ile fark edilebilirler. Dermatologların tehlikeli buldukları benler hiçbir rahatsızlık vermeseler bile (ki genellikle vermezler) koruyucu amaçla çıkartılmalıdırlar. Ayrıca avuç içi, ayak tabanı ve tahriş olan bölgelerdeki benler de koruyucu amaçla alınmalıdır.
Eğer önceden mevcut olan bir ben aniden büyümeye başlamış ise, rengi değişiyorsa, kenarlarında düzensizlik başlamış ise ve simetrisi bozulmuş ise (bir yarımı diğer yarımından farklı görünüyor ise) mutlaka bir dermatoloji uzmanına gösterilmelidir. Diğer deri hastalıklarının tedavisinden farklı olarak şüpheli benler mutlaka cerrahi olarak alınmalı ve patolojik incelemeleri yapılmalıdır. Kliniğimizde kullandığımız estetik cerrahi teknikleri ile benler yok denecek kadar az bir iz ile çıkartılabilmektedirler.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!