Doktor hastasını dava eder mi?

Sağlık çok önemli bir konudur. Buna bağlı olarak da doktorluk mesleği hem çok kutsal hem de riskli bir meslektir. Ölümcül hastalıkları tedavi etmeye çalışan doktorlar ellerinden geleni yapsalar bile bazı hastalarının hayatını kurtaramayabilirler. Eğer hasta ve yakınları doktorlarının gerçekten gayret gösterdiğini gördüklerinde hastalarını kaybetseler bile genel olarak bunu anlayışla karşılarlar.

Estetik cerrahi çok farklı bir tıp dalıdır. Burada çoğu kez bir hastalık tedavi edilmemekte bunun yerine sağlıklı bir insan daha güzel bir görünüme kavuşturulmaya çalışılmaktadır. “Eskisinden daha iyi” tanımının sınırı yoktur. Bir burun görüntüsünü örnek alırsak ileri derecede kemerli bir burunda kemerin kaldırılması görüntüyü değiştirir. Ancak her kemersiz burun güzeldir diyemeyiz. Kemer gittikten sonra ortaya çıkan görüntü bazıları için eskisinden iyi ama mükemmel değil şeklinde yorumlanabilir. Mükemmelin tanımı ise yoktur ve her kültüre veya kişiye göre değişir.

Bütün bunları neden anlattık? İnternet artık bütün toplumların en önemli haber ve karar kaynağı. Pek çok kişi doktor ararken internette araştırma yapıyor. Bu konuda hastaların görüşlerini paylaştığı çeşitli siteler var. Özellikle estetik cerrahide bu konu daha da önem kazanıyor. Genellikle doktorların olumlu yönlerinin paylaşıldığı bu sitelerde bazan doktorlar hakkında olumsuz yorumlar da yapılıyor. İster olumlu ister olumsuz olsun bu yorumlar ne kadar doğru ve tarafsız bilmenin imkanı yok. Ancak bir gerçek var ki olumsuz yorumlar doktorun itibarını çok ciddi olarak zedelemektedir. Üstelik doktorların bu sitelerde çıkan yorumlara karşı savunma hakları da yoktur.

19 Eylül tarihinde “The Wall Street Journal” gazetesinde çıkan bir haber pek çok şeyi değiştirecek. Bir Amerika’lı doktor ünlü bir internet sitesinde kendisi hakkında küçültücü yazılar yazan bir hastasını mahkemeye vermiş. Davadan vazgeçmek için ise 1,250,000 dolar istiyormuş. Davacı doktora göre hastanın şikayetlerinin hepsi uydurma imiş ve sırf doktorunu lekelemek için bu yazıları yazmış.

Tüm Amerikan ve Dünya basını şimdi önümüzdeki aylarda görülecek olan bu davanın sonucunu merakla bekliyor.

Gerçekten kişilik hakları ister hasta ister doktor olsun herkes için saygı duyulması ve uyulması gereken haklardır ve hiçbir şekilde kişilerin bu haklarına dokunulmamalıdır.

Hastaların nasıl memnun olmadıkları tedavilerde doktorları mahkemeye verme hakları var ise doktorların da kendilerini itibarsızlaştırmaya çalışan hastaları mahkemeye verme hakları vardır.

Ancak girişte de belirtildiği gibi tıp konusu özel bir konudur. Hasta doktor ilişkilerinin her zaman dürüst içten ve güvene dayalı olarak yürütülmesi esastır. Hem biz doktorlar hem de sevgili hastalarımızın bu prensibe göre hareket etmemiz esastır.


Sosyal medyadaki paylaşımlarımızı izlemek için aşağıdaki logolardan uygun gördüklerinize tıklayabilirsiniz:


0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir