Bir gecelik göğüs estetiği

Geçici Meme Büyütme

Bazı önemli günlerde dolgun göğüsler ile dikkat çekmek kadınlara ilgi çekici gelir. Gerçekte memeleri dolgun olmadığı halde dolgunmuş gibi göstermenin çeşitli yolları vardır. Özel giysiler silikon destekler vs. Ancak iddialı derecede dekolte giyecekseniz veya göğüsleriniz açık olacaksa işiniz zor.

Memeleri küçük olan kadınlara estetik cerrahi meme büyütme ameliyatları ile yardımcı olmaktadır. Her ne kadar bazı maddeler ile ameliyatsız olarak memelerin büyütülebileceği öne sürülmekte ise de günümüzde bütün dünyada kullanılan en yaygın metod silikon meme protezleri ile göğüs büyütmedir.

Silikon protez ile meme büyütme masraflı bir işlemdir ve ameliyat gerektirir. Hastalar genellikle ameliyat öncesi silikonlu memelerinin nasıl görüneceğini ısrarlı olarak doktorlarına sorarlar. Bunun yanıtı kolay değildir. Bazı doktorlar hastalarına ameliyat sonrası görüntülerinin nasıl olacağını anlatmak için meme içine serum fizyolojik (tuzlu su serumu) enjekte ederek sanki protez ameliyatı olmuş gibi sonucu görmelerini sağlamışlardır. Nisbeten kolay ve tehlikesiz olan bu metod sayesinde hastalar ideal meme büyüklüğünü daha kolay belirleyebilmişlerdir. Memelerin içine verilen serum fizyolojik yaklaşık 24 saat sonra vücut tarafından emilmekte ve memeler eski haline geri dönmektedir.

Meme protezi ile büyütme ameliyatı öncesi bu işlemi yaptıran bazı hastalar protez ameliyatı olmaktan vazgeçmiş ve bazı önemli günlerde randevularından hemen önce doktorlarına başvurarak memelerinin serum fizyolojik ile büyütülmesini istemişlerdir.

Özellikle Amerika’da bu şekilde bir günlük meme büyütme istekleri giderek artmaktadır. Kadınlar romantik bir akşam öncesi, sosyal bir aktiviteye katılmadan önce veya kendileri için önemli günlerden hemen önce daha çekici ve etkileyici görünmek için bir günlük bu değişikliği istemektedirler.

Sinderella masalında olduğu gibi belli bir süre sonra geçici etki sona ermekte ve tekrar gerçeklere dönülmektedir. Ancak bir günün beyliği beyliktir diyen kadınlar bu metodu akıllarının bir kenarına yerleştirsinler.

Şunu hatırlatmakta fayda var. Geçici çözümler ve göz boyamalar ile vakit geçirmektense küçük memeler için kalıcı bir çözüm aramanız sizi daha mutlu edecektir.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-44005840-4’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Bromelain’in estetik cerrahide kullanım alanları

Estetik Cerrahide Bromelain

Ananas (pineapple) dünyamızda belli bölgelerde yetiştirilmesine karşın hemen her ülkede bilinen bir bitkidir. Meyvesi ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın bir çok yerinde tüketilir. Bazı ülkelerde yapraklarından hazırlanan iplik tekstil sanayiinde kullanılır.

Ananas meyvesi direk yenilerek, suyu sıkılarak, şeçitli şekillerde pişirilerek veya diğer gıdalara karıştırılarak kullanılır. Bilinen en iyi manganez (vücut için gerekli bir metal) kaynağı ve zengin bir C vitamini kaynağıdır.
Ananasın bir diğer özelliği ise yararlı bir bitkisel ilaç kaynağı olmasıdır. Geleneksel olarak çeşitli toplumlarda birçok hastalığa(kolit, adet bozuklukları, ağrı ve bölgesel iltahaplar) karşı ağızdan alınarak veya dışardan tatbik edilerek kullanılmıştır.

Bilimsel çalışmalar ananas bitkisinde bulunan bromelain denilen bir madde üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu madde içinde proteinleri parçalayan ve sindiren enzimler bulunmaktadır.

1950 lerden itibaren bromelain maddesi çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılmıştır.

Bromelain’in bilinen tıbbi etkileri

Su toplanmasını önleyici (ödem çözücü) etkisi:

Çeşitli nedenler ile bir bölgede su toplanır ise buna ödem adı verilir. Ödem ağrı ve iltahap ile birlikte veya yalnız başına olabilir. Görüntü bozukluğu dışında bazı durumlarda iyileşme üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Hayvan deneylerinde Bromelain ödem sıvısının bölgeden uzaklaşmasına yardımcı olduğu ve şişliği azalttığı gösterilmiştir.

İltahap (enflamasyon) önleyici etkisi

İltahap her türlü yaralanmadan sonra yaralı bölgeye kandaki akyuvarların gelmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Yaralanmalara örnek olarak ameliyat, darbeler, kazalar, mikropların üremesi ile ortaya çıkan bozuklukları sayabiliriz. Bazan iltahap romatizmal hastalıklarda olduğu gibi bilinen bir yaralanma veya mikroplara bağlı bir faaliyet olmadan da iltahap ortaya çıkabilir. Hafif derecede iltahap yara iyileşmesi için yararlı olmakla birlikte fazlası ağrı, şişlik, doku harabı ve sekellere yol açarak zarar verir. Hayvan deneyleri bromelain’in iltahabı azalttığı ve anti-enlamatuar madde (pek çok ağrı kesici ilaç anti-enflamatuardır) gibi etki ettiğini göstermiştir.

Pıhtılaşmayı azaltıcı etkisi

Bromelain maddesinin pıhtılaşmayı yavaşlatıcı etkisi laboratuvar çalışmaları ile gösterilmiştir. Bu etki özellikle ameliyatlardan sonra pıhtılaşmaya bağlı istenmeyen durumların önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Bromelain maddesi ağızdan alınan ilaç halinde bazı ülkelerde piyasaya sürülmüştür. Ülkemizde üretilen veya ithal edilen ilaçlar arasında yoktur. Kolit ve romatizma hastalıklarında kullanımı oldukça eskidir.

Estetik cerrahi bu ilacı son yıllarda keşfetti. Estetik ameliyatlar genellikle sorunsuz iyileşirler. Ancak ameliyatlardan sonra ortaya çıkan morluk ve şişlik sosyal hayatı bir süre olumsuz etkiler. Özellikle burun ve göz çevresi gibi görünen bölgelerin estetik ameliyatları sonrası bir süre kişiler kendilerini gizlemek gereği duyarlar. Bromelain maddesinin yukarıda da belirtilen şişlik ve morlukları çabuk azaltma özelliği estetik ameliyatlar sonrası kullanımını özendirmektedir. Göz çevresi be burun bölgesi ameliyatı geçiren kişilerin sosyal hayata biran önce katılma isteği karşısında estetik cerrahlar ameliyat ameliyat ettikleri hastalara bromelein tabletleri yazmaktadır.
Yan etkisi bugüne kadar tesbit edilemiyen bromelain’in etkinliği henüz bilimsel olarak tam kanıtlanmamış olmakla birlikte özellikle estetik ameliyatlar sonrası kullanımı giderek artmaktadır. Hemen aklımıza gelen bir soru ülkemizde satılmayan bu ilaç yerine ananas yemek veya suyunu içmek ayni etkiyi yapar mı? Bunun yanıtı tam olarak bilinmiyor. Çünki bromelain maddesi ananas bitkisinin meyvesinde de olmakla birlikte gövdesinde daha fazla ve ticari olarak bitkinin gövdesinden üretiliyor.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-44005840-4’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Burun Estetiğinde Yağ Dolgusunun Yeri

Burun Estetiğinde Yağ Dolgusu

Yüz estetiğinde çığır açan dolgu maddeleri başlangıçta burun estetiğinde fazla yer bulamadı. Bunun nedenleri yüz bölgesinin aksine burun derisinin ince olması, altında yok denecek kadar az bir yağ tabakası olması ve burun şeklini esas olarak kıkırdak ve kemik yapıların belirlemesi idi.

Başarısız sonuçlanan burun estetiklerinde daha sonra yeni bir ameliyat ile burun şekli düzeltilebilir. Ancak bu düzeltme ameliyatları sınırsız sayıda yapılamaz. Her estetik burun ameliyatından sonra burun derisine giden kan miktarında azalma olur. Deneyimli ellerde bu azalma önemsenmeyecek kadar az olabilir. Ancak özensiz yapılan ve tekrarlayan burun ameliyatları sonrası burun derisi ciddi zarar görebilir.  Bu şekilde derisi sağlıklı olmayan ve yıpranmış burunlarda yeni estetik ameliyatlar risklidir. Sağlığını kaybeden deri ameliyat sonrası çürüyebilir ve tolere edilmesi güç görüntü bozuklukları ortaya çıkartabilir.

İyi sonuç alınmayan burun ameliyatlarının düzeltilmesi için genellikle eksik dokuların yerine konulması gereklidir. Eksik dokular ise kemik ve kıkırdak olduğu için çok kez burun sırtına bu dokulardan oluşan bir yama konulma işlemi yapılır. Vücuttan alınıp burun içine konulan kemik veya kıkırdak yamaların tutması yani çevre dokulara damar kökleri ile bağlanıp yaşaması için etrafında kan damarlarından zengin bir ortamın olması gereklidir. Oysa her bir ameliyat burundaki kan damarlarının sayısını azaltır. Burun derisi en fazla kan damarı içeren bir organ olmasına rağmen yıpranır. Yakın zamana kadar yıpranmış burun derisini tekrar canlandıracak ve kalınlaştıracak bir seçenek yok idi.

Son yıllarda kişinin kendisinden alınan yağ dokusunun başka bölgelere verildiği zaman üzerindeki derinin canlılığını belirgin olarak arttırdığı bilinmektedir.

Amerikan Estetik Cerrahi Derneğinin dergisinde yayınlanan bir çalışma (1) tekrarlayan yağ enjeksiyonlarının burun derisindeki hasarlara çare olabileceği göstermiştir. Geliştirilen bu yöntemde hastanın kendi yağı alınmakta ve daha sonra özel bir borucuk (kanül) içinden burun derisi altına enjektör ile verilmektedir. Yağ enjeksiyonunun ileride tekrarlanabileceği dikkate alınarak ilk operasyonda fazla miktarda yağ alınmakta ve ihtiyaç kadarı kullanıldıktan sonra kalanı donmuş durumda saklanmaktadır. Yayınlanan makalede 5 yılda bu yöntemle tedavi edilen 300 den fazla hastanın sonuçları açıklanmıştır. Burun derisindeki hasarı onarabilmek için bazı hastalarda bir kez yağ enjeksiyonu yeterli olurken ileri hasarlı derilerde iyi sonuç almak için aralıklı olarak 2 ile 6 arasında,  aşırı derecede hasar görmüş derilerde ise daha fazla sayıda yağ enjeksiyon gerektiği belirtilmiştir. Yağ dokusunun iyileştirici etkisi ile burun derisi sağlıklı bir hale geldiken sonra eğer gerekiyorsa ilave estetik ameliyat risksiz olarak gerçekleştirilebilmiştir.

Yağ hücrelerinin gençleştirici ve iyileştirici özelliği burun estetiğinde yeni olanaklar ortaya sunmaktadır. Birkaç kez başarısız estetik geçirdikten sonra derisi yıprandığı için artık düzeltilemez kabul edilen burunlar için tedavi şansı oluşmuştur.

İlgili Yazılar:

(1) O. Onur Erol. Microfat Grafting in Nasal Surgery. Aesthetic Surgery Journal. July 2014 34: 671-686,


//

Vampir Yüz Germe

Yüz Germede Vampir Yöntemi

Ölümden sonra dirilen ve yalnız karanlıkta ortaya çıkan efsane yaratıklar vampirler korku filimlerinin popüler konusudur. Vampirlerin en iyi bilinen özellikleri kan emici olmalarıdır. Yüz gençleştirme gibi hayat dolu bir kavramı vampir gibi kan emici ve normal hayatı sonlandırıcı bir kavram ile birleştirmek aslında çelişkili görünmektedir.  Batı kültürünün vampirlere hem korku hem de gizli bir hayranlık ile yaklaştığını dikkate alırsak Amerika ve Avrupalı doktorların hastanın kendi kanı ile yapılan tedavilere neden bu ismi verdiklerini anlayışla karşılayabiliriz.

Vampir yüz germe tıp dünyasında PRP ve PRFM olarak bilinen güzelleştirme yöntemlerine yakıştırılan isimdir. Bu işlem “ameliyatsız güzellik” adı altında tanıtılan estetik girişimler arasındadır.

PRP nedir?

Platelet-Rich Plasma kelimesinin baş harflerinden oluşur. Plateletler (trombosit olarak da bilinir) kan içindeki pıhtılaşmayı sağlayan parçacıklardır. Plasma kanın içindeki parçacıkları bir arada tutan açık sarı bir sıvıdır. Bu sıvı içinde alyuvarlar, akyuvarlar, trombositler, proteinler, şeker, yağ, pıhtılaşmayı sağlayan maddeler, elektrolitler ve hormonlar bulunur.

PRP nasıl hazırlanır?

Önce kişiden kan alınır ve bu kan pıhtılaşmayı önleyen bir madde içeren tüplere konulur. Daha sonra kanın konulduğu tüpler santrfüj denilen bir cihaz içinde hızla döndürülerek merkezkaç kuvveti ile içindeki maddelerin değişik tabakalarda toplanmaları sağlanır. Tüpün içinden yalnız platelet (trombosit) lerin toplandığı bölgedeki sıvı enjektöre çekilerek alınır. Kırmızı ve beyaz küreler farklı tabakalara çöktüğü için alınan sıvıda bulunmazlar. Bu sıvı içinde çok sayıda platelet (trombosit) bulunur. Bu nedenle plateletten zengin (platelet-rich) plazma olarak adlandırılmaktadır.

Nasıl kullanılır?

PRP içeren plazma enjektöre çekildikten sonra etki etmesi istenen bölgelere iğne ile enjekte edilir.

Kullanım alanları

Sinir yaralanmaları, tendon (kiriş) iltahapları, artritler ve kalp kası hastalıkları, kemik ve kıkırdak yenilenmesinde kullanılır. Estetik amaçlı olarak yüzdeki kırışıklık ve çizgilerin içine enjekte edilir.

PRFM nedir?

Platelet-Rich Fibrin Matrix kelimelerinin baş harlerinden oluşmuştur. Plateletten zengin şekillendirici fibrin ortam anlamına gelir. Fibrin kan pıhtısını oluşturan katı ve dayanıklı bir maddedir.

PRFM nasıl hazırlanır?

Daha önce anlatıldığı gibi PRP hazırlanır ve bu sıvı trombin veya kalsiyum klorid gibi bazı maddeler ile reaksiyona sokularak sonuçta jöle kıvamında akışkan bir şekle dönüştürülür.

Nasıl kullanılır?

Bu akışkan jöle yüz derisindeki kırışıklık ve çizgilerin altına enjektör ile verilerek yüz derisinde gerginleşme ve gençleşme yaratmaya çalışılır. Piyasadaki dolgu maddeleri (hyaluronic asid ve benzerleri) yerine kullanılmaktadır.

Etkinlikleri ne kadardır?

Hem PRP hem de PRFM cerrahi bir işleme gerek duyulmadığı için estetik amaçlı olarak çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. Muayenehane ortamında kişiden bir enjektör dolusu (15-20 cc kadar) kan alındıktan sonra bazı cihazlar kullanılarak bu kandan gereken solüsyon kısa sürede hazırlanır. Elde edilen sıvı gene muayenehanede herhangi bir anesteziye gerek duyulmaksızın istenilen bölgelere (genellikle yüz bölgesi) enjekte edilir. Hasta enjeksiyondan sonra günlük hayatına devam edebilir. Kolay ve düşük riskli oldukları için yalnız estetik cerrahlar değil dermatolog ve estetisyenler tarafından da kullanılmakta ve önerilmektedirler. Ancak ne kadar işe yaradıkları konusunda henüz bilimsel bir kanı oluşmamıştır.

Prof. Dr. Ege Özgentaş yüz gençleştirme ve dolgu işlemlerinde kişinin kendisinden alınan yağ dokusunu kullanmayı tercih etmektedir.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-44005840-4’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);