Meme büyütme estetiği isteyenlerin dikkatine
Meme büyütme estetiği isteyenlerin şu noktalara dikkat etmesini ve doktorlarına şu soruları sormalarını öneririz.
-
Göğüs büyütme işlemi hangi yöntemle yapılacak?
- Meme büyütme için en sık uygulanan yöntem silikon meme protezi kullanılarak yapılan meme büyütmelerdir.
- Ancak vücudunda yeterince yağ bulunan kişilerde kendi yağı kullanılarak meme büyütme yapılabilir.
-
Silikon protez mi yoksa kendi yağı ile büyütme mi daha iyi?
Her iki metodun da kendine göre iyi ve sakıncalı yönleri vardır.
- Silikon protez ile büyütme tek ameliyat ile sonuca ulaştırır. Ancak bir ameliyattır ve her ameliyatta gözlenen kan toplanması, iltahaplanma, iz kalması gibi sorunlar yaşanabilir. Ayrıca silikon bir yabancı cisim olduğunda nadir de olsa zaman içinde vücut tarafından istenmeyebilir ve çeşitli sorunlar çıkartabilir.
- İnsanın kendi yağı en güvenilir dolgu maddesidir. Ancak meme büyütme için fazla miktarda yağ vermek gerekebilir ve zayıf kişilerde yeteri kadar yağ bulunamayabilir. Ayrıca yağların vücut tarafından kabul edilen bir miktarı vardır. Bunun üzerinde verilen yağlar tutmaz ve erir. Yağ ile büyütmede genel kural verilen yağın küçük parçacıklar halinde olması ve her tarafının normal dokular ile çevrilmesidir. Bir yere toplu halde verilen yağ tutmaz. Küçük parçalar halinde yağ verilebilmesi için de bunu çevreleyecek yeterli miktarda doku olması şarttır. Bu nedenle çok küçük memelerde büyütmeyi belli aralıklarla verilen birkaç seans yağ enjeksiyonu ile yapmak daha doğrudur. Genellikle yağ enjekte edilme işleminde aralık 3 ay veya biraz daha fazladır. Çünkü verilen yağların bir kısmı eriyebilir ve kalan yağ miktarı ancak 3 ay sonra anlaşılabilir. Verilen yağların hiçbir zaman tamamı erimez ve seansların sonunda kalan yağ miktarı ömür boyu yerinde durur. Ancak kişinin şişmanlaması ve zarıflaması ile memede de bir miktar büyüme ve küçülme olabilir. Yalnız bu değişiklikler vücudun diğer taraflarındaki ile orantılı olduğundan rahatsız edici bir görüntüye yol açmaz. (Bakınız: Meme büyütmede silikon protezlerin rakibi yağ enjeksiyonu)
-
Silikon protez ve kendi yağ dışında meme büyütme amacı ile memeye enjekte edilen maddeler var mıdır?
- Evet vardır. En basiti serum fizyolojik adı verilen tuzlu serumun meme içine enjekte edilmesidir. Yaklaşık 24 saat kadar memelerde büyüme sağlar ve daha sonra tamamen vücut tarafından emilerek kaybolur. Bunu özel bir gece için isteyen kadınlar vardır. (Bakınız: Bir gecelik göğüs estetiği)
- Ayrıca piyasada memelere enjekte edilebilen bazı yapay kimyasal maddeler de satılmaktadır. Ancak bunların ne kadar güvenli oldukları henüz kanıtlanmadığından Prof. Dr. Ege Özgentaş bunları kullanmamakta ve önermemektedir. (Bakınız: Ameliyatsız meme büyütme işlemi yapılabilir mi?)
-
Her silikon protez ayni midir?
- Hayır. Silikon çok iyi bilinen ve sanayide çok kullanılan bir maddedir. Ancak tıbbi kalitede silikon elde edilmesi zor olan pahalı bir maddedir. Silikon %100 e yakın saf ise zararsızdır. Ancak yeterince saflaştırılamamış silikonların kullanılması uygun değildir. Pek çok ülkede silikon üreten firmalar mevcuttur ve bu markalar dünyanın her yerinde satış yapmaktadırlar. Tıbbi malzemelerde en güvenilir kontrolu Amerikan Gıda ve İlaç kurumu (FDA) yapmaktadır. Bu nedenle FDA onayı almış olan markalar güvenli olarak kullanılabilirler. Türkiye’de FDA onayı almış olan iki protez markası mevcuttur. Prof. Dr. Ege Özgentaş FDA onayı olmayan protezleri kullanmamaktadır.
- Silikon protezlerin içi jöle kıvamında bir silikon ile doldurulur ve dışında sızmayı önleyecek bir silikon zarf vardır. Bu zarf çok sağlamdır ve kolay kolay yırtılmaz. Zarfı dolduran silikonun kıvamı değişik sertlikte olabilir. İlk çıkan protezlerde bu silikon akıcı kıvamda iken son zamanlarda üretilenlerde kesildiğinde bile ayrışmayan sert kıvamda olabilmektedir. Protezin kımavı ve sertlik derecesi hekim ve hastanın tercihine göre belirlenir.
- Bazı silikon protezlerin içi su (serum fizyolojik) ile doludur. Bu protezler 1992 yılında Amerika’da konulan silikon yasağı sırasında üretilmişlerdir ve hala bazı hekimlerce kullanılmaktadır. İçi silikon jöle (jel) ile dolu olan diğer silikon protezlere göre bazı dezavantajları vardır ve genel olarak önerilmezler.
- Bazı silikon protezlerin etrafı poliüretan denilen tırtıklı bir yüzey ile kaplı olabilir. Ancak bu protezler de FDA onayı almadığı için fazla önerilmemektedir.
-
Silikon protezlerin şekli önemli midir?
- Dünyada kullanılan silikon meme protezlerinin pek çoğu yuvarlak bir disk şeklindedir. Yani tabanı sabit kaldığı sürece hangi yöne çevirdiğinizin bir önemi yoktur.
- Ancak bazı firmaların ürettiği anatomik şekilli yani damla şeklinde protezler de mevcuttur. Bu protezlerde üst kutup ile alt kutup farklı yapıdadır. Bu nedenle yerine yerleştirilirken üst kutbun yukarıda ve ortada alt kutbun da aşağıda olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Anatomik şekilli protezler genel olarak daha pahalı satılmaktadır.
- Son araştırmalar yuvarlak ve damla şekilli protezler arasında estetik sonuç açısından herhangi bir fark olmadığını göstermiştir. Bu nedenle Prof. Dr. Ege Özgentaş hasta ısrar etmediği sürece yuvarlak protezleri kullanmayı tercih etmektedir.
- Silikon protezlerin etrafını kaplayan silikon zarfın yüzeyi düz yani pürüzsüz veya tırtıklı olabilir. Tırtıklı yüzeyi olan protezlerde daha az kapsül kontraksiyonu olduğu düşünülmektedir.
(Bakınız: Silikon meme protezlerinin şekli önemli mi?)
-
Silikon protez memeyi büyütmek için göğüs duvarında nereye konulur?
- Meme dokusu göğüs duvarında hemen deri altından başlar ve altta göğüs duvarının en önemli kası olan pektoralis majör kasının üzerine oturur. Bu kasa kısaca göğüs kası diyeceğiz. Meme dokusu çok damarlı bir doku olduğundan protezin bu doku içine yerleştirilmesi pratik değildir.
- Meme dokusunun altındaki göğüs kası ile arasında bir geçiş düzeyi bulunmaktadır. Bu nedenle meme ve göğüs kası arasında bir boşluk yaratmak teknik olarak kolaydır. Bu bölge “meme altı – kas üstü” olarak adlandırılır ve buraya protez konulabilir.
- Memeye yapışık olan göğüs kasının kaburgalara bakan yüzünde kolay sıyrılabilen bir alan mevcuttur. Bu bölgede çok kolay bir boşluk hazırlanabilir ve protez buraya yerleştirilebilir. Buna da “kas altı” bölge denilir.
- Bir yol da protezi göğüs kasının üst kısmını kaplayan sert kılıf yani fasya altına yerleştirmektir. Buna da “fasya altı” bölge denilir.
- Bu gölgelerden hangisinin daha iyi olduğu hala tartışma konusudur. Meme protezinde önemli olan nereye konulduğundan çok hekimin ameliyatı ne kadar doğru yaptığıdır. Deneyimli hekimler hangi bölgeyi kullanırsa kullansın iyi sonuçlar alabilir. Prof. Dr. Ege Özgentaş genellikle “meme altı-kas üstü” veya “fasya altı” bölgeleri tercih etmektedir. Göğüs kası altını son tercih olarak kullanmaktadır.
-
Silikon protez memeye hangi yoldan konulur?
- Silikon protezin en çok yerleştirilme yolu memenin alt kıvrımından girerek bir boşluk yaratmaktır. Bu şekilde giriş yerinin izi memenin altındaki kıvrımda kaldığı için ayakta iken belli olmaz, ancak yatar pozisyonda veya kollar havaya kaldırıldığında belli olabilir.
- İkinci sıklıkta kullanılan yol ise meme başının bulunduğu areola denilen esmer kısmın kenarından girmektir. Buradaki iz meme başının derisinin esmer rengi ile normal meme derisinin açık rengi arasındaki geçiş alanında kalacağından genellikle farkedilmez.
- Üçüncü bir yol ise koltuk altından girerek memeye protez konulmasıdır. Bu yol ile genellikle kas altına ulaşılır ve protez göğüs kası altına konulur. Giriş yerinin izi koltuk altında kalır ancak kollar kaldırıldığında görülebilir.
- Prof. Dr. Ege Özgentaş genellikle meme başının kenarından girerek protezi yerleştirmeyi tercih etmektedir.(Bakınız: Silikon Protez ile Meme Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır?)
-
Silikon protez kanser yapar mı?
- Silikon protezlerin meme kanserine yol açtığı gösterilmemiştir.
- Son yıllarda ALCL (Anaplastic Large-Cell Lymphoma) denilen bir hastalığın kapsül oluşan memelerde görülebileceği anlaşılmıştır. Son derece nadir olan bu hastalık meme protezi çevresinde sıvı toplanması ile kendini gösterir ve protez kapsülü ile birlikte çıkartıldığında tamamen iyileşir.
-
Silikon protez dışarıdan dokunulduğunda farkedilir mi?
- İyi yapılmış bir silikon protez ameliyatının dışarıdan muayene ile farkedilmesi zordur. Ancak aşağıdaki istenmeyen durumlarda silikon protezler ele gelebilir:
- Aşırı büyük protezler meme kenarlarından deri altına uzanabilir ve kenarlarda ele gelebilir
- Deri çok ince ve meme dokusu yetersiz ise protez özellikle kenarlarda ele gelebilir
- İyi yapılmış bir silikon protez ameliyatının dışarıdan muayene ile farkedilmesi zordur. Ancak aşağıdaki istenmeyen durumlarda silikon protezler ele gelebilir:
-
Silikon protezler sorun çıkartabilir mi?
- Silikon protezler ne kadar güvenli olurlarsa olsunlar yabancı cisimlerdir ve zaman içinde vücut tarafından reddedilip atılmak istenebilirler.
- Kapsül kontraktürü (kapsül büzüşmesi). Protez kenarında vücudun sert bir duvar örmesidir.
- Silikon protezin deriyi inceltip alttan görünür hale gelmesi. Bu durum daha çok küçük meme ve ince derili ve büyük protez konulmuş kişilerde görünür.
- Silikon protezin meme kenarlarında farkedilmesi veya ele gelmesi. Bu da meme dokusu çok az olan ince derili kişilerde görünen bir durumdur.
(Bakınız: Meme protezinde kapsül olması ne demektir?)
-
Silikonlu memeler sarkar mı?
- Nasıl gençlikte dik ve diri olan memeler zaman içerisinde sarkıyor ise silikonlu memeler de ayni akibete uğrayabilir. Bunun oluşma zamanı kişiden kişiye, vücut yapısına ve yaşam tarzına göre değişir. (Bakınız: Memeler neden sarkar?)
-
Silikon protez içeride patlar mı?
- Son yıllarda üretilen protezler son derece sağlam bir kılıfa sahiptirler ve dışarıdan darbe veya sıkıştırma ile patlamaları hemen hemen mümkün değildir.
- Kalitesi iyi olmayan silikon protezlerde içindeki jeli çevreleyen silikon zarf zamanla eriyebilir ve içerideki jel silikon bu erimiş noktalardaki deliklerden dışarı sızabilir. Bu durum çoğu zaman farkedilmeden kalabilir. Kapsül oluşturma gibi bir sorun ortaya çıkar ise silikonun yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
-
Silikon protezlerin garantisi var mıdır?
- Kaliteli silikon üreten FDA onaylı firmalar ürünleri için üretim hatalarına karşı ömür boyu yeni protez verme garantisi sağlamaktadır. Ancak ameliyat fiyatına karışmamaktadırlar. (Bakınız: Meme Protezinde Garanti)
-
Silikon protez konulan kişi anne olursa emzirebilir mi?
- Normal koşullarda bile doğum sonrası bebeğini emziremeyen annelere rastlanmaktadır. Eğer annenin sütü geliyor ise silikon protez varken de normal olarak emzirir ve bu süt bebeğe herhangi bir zarar vermez.
-
Silikon protezlerin vücut içinde belli bir ömrü var mıdır?
- İlk üretildiği yıllardan itiberen silikon meme protezleri ömür boyu vücutta kalması amacı ile tasarlanmışlardır. Ancak yıllar içinde istenmeyen bazı durumların ortaya çıkması (kapsül, deriyi inceltme, sızdırma vs) bunların çıkartılmasını gerektirebilir. Birçok kişide protezler uzun yıllar sorunsuz olarak durabilmektedir. Son yıllarda üretilen kaliteli protezlerin ömür boyu kullanılma olasılığı çok daha yüksektir. (Bakınız: Meme Protezleri Vücutta Ne Kadar Kalabilir?)