24 Kasım öğretmenler günü

Gelişmiş toplumların tamamı ilerlemelerinde eğitimin önemli katkısı olduğunun farkındadır. Eğitimin temel direği öğretmenlerdir. Dünyanın hemen her yerinde öğretmenlik mesleğindeki kişileri onurlandırmak için “Öğretmenler Günü” adı altında çeşitli etkinlikler ile kutlamalar yapılır.

1996 yılında Paris’te UNESCO ile ILO (Uluslararası İşçi Örgütü) arasında “Öğretmenlerin Statüsü” konusunda bir konferans düzenlenmiş ve 5 Ekim 1966 da “Öğretmenlerin Statü Tavsiyesi” kabul edilmiştir. Öğretmenler günü pek çok ülkede bu olayın yıldönümü olan 5 Ekim’de kutlanır.

Ülkemizde 1 Kasım 1928 de harf devrimi ile yeni harflere geçilmesinin ardından bir eğitim seferberliği oluşturulmuştur. Halkın yeni harfleri öğrenerek okur yazar hale gelmesi amacı ile 4 ay süreli “Millet Mektepleri” kurulmuştur. 24 Kasım 1928 de Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk “Millet Mekteplerinin Başöğretmeni” ünvanını almıştır.

Atatürk’ün 100. ölüm yıldönümü olan 1981 yılında O’nun “Başöğretmen” olduğu 24 Kasımın “Öğretmenler Günü” olarak kutlanması kararı alınmıştır. Günümüzde “Öğretmenler Günü” kutlamaları 26 Kasım 1922 de yürürlüğe giren “Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği” çerçevesinde yapılmaktadır.

Türkiye dışında başka ülkelerde de “Öğretmenler Günü” değişik tarihlerinde kutlanmaktadır. Örneğin 12 Arap Ülkesinde “Öğretmenler Günü” 28 Şubat’da kutlanır. Diğer bazı ülkeler ise bizde olduğu gibi tarihlerindeki önemli olayların yıldönümlerini bu özel güne adamışlardır. Örnek olarak İran’da Mutahhari’nin öldürülüşünün yıldımümü olan 2 Mayıs, Çek Cumhuriyeti’nde Jan Amos Comenius’un doğum yıldönümü olan 28 Mart “Öğretmenler Günü” olarak belirlenmiştir.

Eğer bugün ülkemizde yeni doğan çocukların hemen hemen tamamı okuma yazam biliyor ise bu eğitimin temel direği olan öğretmenlerimiz sayesinde olmuştur. Üniversite eğitimini yürüten öğretim üyelerimiz de bu düzeylere temel eğitimi aldıkları öğretmenleri sayesinde gelebilmişlerdir.

Türkiye’nin eğitimde çağ atlamasının ve okur yazar milletler arasına girmesinin “Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk” sayesinde sayesinde olduğunu unutmamalıyız.

Başta ulu önderimiz ve “Başöğretmenimiz” Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere üzerimizde emeği olan tüm öğretmenlerimizi özlem, minnet, sevgi ve saygı ile anıyoruz. Aramızdan ayrılanların ruhları şad oldun ve ışıklar içinde yatsınlar.

Hakkı ödenemeyecek öğretmenlerimizim ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN.

Bağlantılar:
Millet Mektepleri
UNESCO
ILO (Uluslararası İşçi Örgütü)
Murtaza Mutahhari
Jan Amos Comenius

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir