Kontakt lensler gözkapaklarında düşüklük yapabiliyor.

Göz çevresi güzelliğinde gözkapaklarının konumu belirleyici bir faktördür. İki gözkapağı pozisyonu arasındaki bir milimetrelik bir fark bile hemen dikkati çeker ve estetiği olumsuz etkiler.

Gözümüzün gören kısmına yani saydam kısmına kornea adı verilir. Bu saydam tabaka daire şeklindedir. Normal şartlarda gözler tam açık durumda iken üst gözkapakları bu saydam dairenin üst kenarını en fazla birkaç milimetre örtmelidir. Eğer üst göz kapağı saydam dairenin üst yarımını önemli ölçüde örterse buna tıp dilinde pitoz (ptosis) adı verilir. Ptosis hem görmeyi hem de göz estetiğini olumsuz yönde etkiler. Kapaklardaki düşüklük (ptosis) iki taraflı olabildiği gibi tek taraflı da olabilir.

Pitoz (ptosis) doğuştan olabildiği gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak sonradan da ortaya çıkabilir.

Kontakt lensler hem görme kusurlarının düzeltilmesi hem de göz estetiğine katkıları nedeni ile tüm dünyada çok yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Genel olarak zararsız kabul edilen kontakt lensler ile ilgili olarak  “Aesthetic Surgery Journal” ın Mart 2015 sayısında yayınlanan bir makale bunların güvenilirliği hakkında kuşku yarattı. Amerikan Estetik Cerrahi Derneği (ASAPS) nin yayın organı olan bu dergideki yazı eş yumurta ikizlerinde yapılan bir çalışmayı anlatıyor.  192 eş yumurta ikizinde (yani 96 ikiz kardeşte) yapılan araştırma kontakt lens takanlarda üst gözkapaklarında düşüklüğün daha fazla görüldüğünü göstermiştir. Ayrıca sert lenslerin yumuşak lenslerden daha fazla kapak düşüklüğü yaptığı da gösterilmiştir.

Kontrakt lenslerin nasıl gözkapağı düşüklüğü yaptığı tam olarak bilinmemektedir. Kişilerin lensi takıp çıkartırken kapakta yaptıkları çekiştirmeler buna neden olabildiği gibi lensin kendisi de üst gözkapağının iç kısımlarında tahrişe ve küçük yırtılmalara yol açarak bu durumu ortaya çıkartabilir.

Her ne kadar kontakt lenslerin meydana getirdiği kapak düşüklüğü ortalama olarak bir milimetreden daha az olsa da bu küçücük farkın bile estetik olarak hemen dikkati çekeceğini belirtmekte fayda vardır.

Pitozun yani üst gözkapağı düşüklüğünün cerrahi olarak tedavi edilebilen bir durum olduğunu hatırlatalım. Üst gözkapağının dışından veya içinden yapılan kesiler ile kapağı yukarı kaldıran minik adele ameliyat ile daha etkin çalışır hale getirilmektedir.

İlgili yazılar:

Göz Estetiği

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-44005840-4’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir