Ameliyatsız meme büyütme işlemi yapılabilir mi?

Meme büyütme girişimlerine ilgi çok eskidir. 1880 lerden başlayarak bu amaçla memelerin içine çeşitli maddeler yerleştirilmiştir. Kauçuk, sığır kıkırdağı, sentetik maddeler, cam küreler hatta fildişi kullanılan bu maddeler arasında sayılabilir. Bütün bu denemelerden olumsuz sonuçlar alınmıştır.

1963 yılında silikon meme protezlerinin piyasaya çıkması ile meme büyütme işlemi güvenli bir şekilde yapılmaya başlamıştır. Günümüze kadar meme protezleri giderek geliştirilmiştir ve bu süreç devam etmektedir.

Memeye protez konulması cerrahi bir işlemi gerektirir. Ameliyatsız meme büyütme fikri yeni değildir. 1940 larda meme içine parafin ve vazelin enjekte edilmiştir. Meme içine silikon enjeksiyonu özellikle Vietnam savaşı sırasında popüler olmuştur. Amerikalılar ile birlikte olmak isteyen Vietnamlı kadınlara askeri depolardan çalınan endüstiyel sıvı silikon enjeksiyonu ile meme büyütme işlemi yapılmıştır. Daha sonra özellikle Las Vegas’ta sıvı silikon ile meme büyütme işlemi yaygın olarak yapılmaya başlanmış ve bu 1979 da kanun ile yasaklanana kadar devam etmiştir. Silikon dahil olmak üzere meme içine enjekte edilen maddelerin ölüme kadar gidebilen ciddi problem ve sakatlıklara yol açtığı görülmüştür.

Ameliyatsız meme büyütme fikrine olan ilgi günümüzde de azalmadan devam etmektedir. Son yıllarda sentetik polyamide (halk arasında naylon  diye bilinir) maddesinden üretilen bir dolgu maddesi özellikle meme büyütme işleminde kullanılmaktadır. Poliklinik koşullarında anestezi gerektirmeksizin direk olarak meme içine bu maddeyi enjekte ederek yapılan meme büyütme işleminin etkisinin senelerce sürebildiği öne sürülmektedir.

Ticari reklamlar ve bazı hekimler su tutucu poyamide maddesi enjekte edilerek yapılan meme büyütme işlemlerinin teklikesiz ve başarılı olduğunu yaymaya çalışmaktadır. Ancak bu konu henüz bilimsel olarak yeterince araştırılmamıştır. Amerikan Federal İlaç Denetim Kurumu (FDA) bu maddeye onay verene ve bilimsel araştırmalar güvenli olduğunu kanıtlayana kadar kullanımına kuşku ile bakmakta yarar vardır.


//

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir