Kepçe Kulak Nasıl Düzeltilir?
Kepçe Kulak
Neden tedavi edilmeli?
Kepçe kulak (kalbur kulak, yelken kulak olarak da bilinir) çok küçük yaşlardan itibaren psikolojik sorunlar yaratmaya eğilimli bir görüntü bozukluğudur. Özellikle yuva ve okullarda arkadaşlarının alay etmesi gelişme çağındaki çocuklarda özgüven ve sosyal ilişkilerde olumsuz etkiler yaratabilmektedir.
Nasıl tedavi edilir?
Kulak ameliyatlarının büyük bir çoğunluğu genel anestezi (narkoz) verilmeden yani uyutulmadan lokal anestezi (iğne ile mevzii uyuşturma) ile yapılabilir. Kepçe kulak ameliyatı da uyutulmadan yapılabilen ameliyatlardandır. Teorik olarak her yaşta tedavi edilebilen kepçe kulak bozukluğunu çocuk ile iletişim kurulabilecek dönem olan okul çağında ameliyat etmek uygundur. Daha küçük çocuklar ameliyat odasında hareketsiz duramayacaklarından lokal anestezi ile ameliyat edilmeleri çok zor veya olanaksızdır.
Ne tip anestezi uygun?
6-7 yaşlarındaki çocuklar kendileri ile güzel iletişim kurulur ise ve canlarının acımayacağına inanırlar ise lokal anestezi ile ameliyat edilebilmektedirler. Küçücük bir çocuğun ameliyat odasında kendisine iğne yapılırken hareketsiz durabileceğine inanmak okuyanlara zor gelebilir. Aslında bu çocuklar da büyüklerin çoğu gibi ameliyathaneden korkmaktadırlar. Ancak miki fare gibi kulakları olduklarına inandıkları için çok büyük bir psikolojik acı altında yaşamaktadırlar. Eğer ameliyatın ağrısız ve başarılı olacağına inanırlar ise şaşılacak bir cesaret ve kararlılık ile lokal anesteziyi kabul etmektedirler. Hele ki ilk iğneler yapılmaya başlandığında düşündükleri gibi ağrılı olmadığını anladıklarında ameliyat onlar için bir oyun haline gelmektedir. Kulak uyuşturulerken ilk girilen yer çok minik bir iğne ile nokta halinde uyuşturulur. Bu genellikle çok az ağrı yapar. Daha sonraki iğneler uyuşturulan yerden girilerek daha ilerilere yapılır ve bu şekilde ilk iğne dışındaki iğnelerde ağrı olmadan uyuşturma tamamlanır.
Kepçe kulak ameliyatlarında lokal anestezinin tercih nedeni ameliyat sırasında hastayı oturtarak kulakların dik duruşta nasıl durduklarını görmek içindir. Sırt üstü yatanlarda kulakların şekil ve simetrisini doğru değerlendirmek zordur. Prof. Dr. Ege Özgentaş’ın lokal anestezi ile ameliyat ettiği 6 yaşında hastalar mevcuttur.
Hangi teknik en iyi?
Kulak ameliyatının nasıl yapıldığı (yani tekniği) hastaları çok ilgilendirmez. Önemli olan ameliyatın tehlikesiz olması, istenilen sonucu vermesi ve bu sonucun hayat boyunca devam etmesidir. Ayrıca kulakta görünen herhangi bir iz veya ele gelen çekintinin de olmaması beklenir. Kulak ameliyatları genellikle kulak arkasından veya önünden kesi yapılarak gerçekleştirilir. Kesi yapılmadan yalnızca dikişler ile kulak ameliyatı yapılabildiği bildirilmektedir. Ancak bu ameliyatların uzun dönemdeki sonuçları kuşkuludur ve aylar veya yıllar sonra kulaklar tekrar eski halini alabilmektedir.
Bizim tekniğimiz:
Prof. Dr. Ege Özgentaş kepçe kulak ameliyatlarında kulağın önünden kesi yaparak çalışmaktadır. Bunun avantajları kulak önündeki izin en azından kendi yaptığı bütün vakalarda hiç belli olmaması ve kulak arkasına dokunulmadığı için hastaların gözlük takarken sıkıntı çekmemeleridir. Kulak ameliyatında kulağın yıllar sonra da yatık kalmasını sağlamak için kıkırdakta özel işlemler yapmak gerekir. Bu özel işlemler sayesinde ileride kulağı yatıran ipler kopsa veya alınsa da kulak yatık durumunu muhafaza edebilmektedir.
Tedavi için üst yaş sınırı var mı?
Kepçe kulaklı olan fakat herhangi bir düzeltme yapılmayan insanların bir kısmı kimseye söylemeseler de ömür boyu psikolojik huzursuzluk yaşamaktadırlar. Bu sıkıntıyı yaşamaya veya çocuğunuza yaşatmaya değmez. İster 6 isterse 66 yaşında olsun uzman ellerde yapılan bir ameliyat ile kepçe kulaklar başarılı bir şekilde düzeltilebilmektedir.
İlgili bağlantı: Kulak estetiği
//
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!