Laboratuvarda yeni meme yapılabilecek mi?

Memeler anneliğin ve bereketin olduğu kadar kadın güzelliğinin de sembolüdür.

Memelerin doğuştan nedenler ile gelişmemiş olması veya daha sonra çeşitli hastalıklara bağlı olarak ameliyat ile alınmaları kadınlarda ciddi psikolojik sorunlar yaratabilmektedir.

Günümüzde normalden küçük memeler için çeşitli yöntemler ile meme büyütme işlemleri yapılabilmektedir. Bunların içinde en sık kullanılanları silikon jel protezler ve kişinin kendi yağı enjekte edilerek yapılan meme büyütme ameliyatlarıdır.

Hastalık nedeni ile bir veya iki göğsü alınan kadınlarda yeniden meme oluşturma işlemine “meme rekonstrüksiyonu” adı verilir. Meme rekonstrüksiyonu estetik meme büyütme işlemine göre daha karmaşık bir ameliyattır. Silikon jel protezler kullanılarak yapılabildiği gibi vücudun çeşitli yerlerinden parçaların (dokuların) meme bölgesine taşınması ve burada şekillendirilmesi ile de yapılabilmektedir.

Bütün yukarıda anlatılan işlemler ameliyat gerektirmektedir ve hiçbirinde yeniden oluşturulan meme gerçek meme dokusu içermemekte yalnızca görüntü olarak memeyi taklit etmektedir.

Son zamanlarda bilim insanları doku ve organları oluşturan kök hücreler üzerindeki araştırmaları yoğunlaştırmışlardır. Almanya’da yapılan bir araştırmada insanlardan alınan canlı meme hücreleri laboratuvar ortamında (buna kültür vasatı denilir) üretilmiş ve mikroskopik düzeyde yeni meme gelişimi görülmüştür.
(http://dev.biologists.org/content/early/2015/06/09/dev.123554)

Laboratuvarda mikroskopik olarak yeni meme geliştirilmesi demek normalde alışık olduğumuz boyutlarda bir memenin ortaya çıkartıldığı anlamına gelmemektedir. Ancak bu bir başlangıçtır ve çalışmalar ilerledikçe gözle görülür boyutlarda bir memenin de yeniden yapılabilmesi olasılık dahilindedir. Hücrelerin laboratuvar ortamında çoğaltılarak organları yeniden oluşturma çabaları yıllardır dürmektedir. Buna doku mühendisliği adını verenler vardır. Doku mühendisliği günümüzde yeni deri ve yeni kıkırdak yapımı konusunda epey ilerleme kaydetmiştir. Ama hala ortaya çıkan ürünler miktar olarak çok sınırlı ve maliyet olarak çok yüksektir. Bu nedenle toplumda yaygın olarak kullanıldıkları söylenemez.

İlerlemeler ne kadar yavaş olursa olsun bilim hücrelerin çoğalarak organları oluşturmasını çözme yolunda çabalarını sürdürmektedir. Eskiyen kalp, karaciğer, böbrek ve hatta beyin gibi organlarımızın kendimizden alınan hücreler ile laboratuvarlarda yeniden yapıldığı günleri belki bizler yaşam süremizde göremeyeceğiz. Ancak bütün bunlar birgün mutlaka gerçekleşecektir.

Meme kanseri veya başka nedenler ile memeleri alınmış kadınlara laboratuarda hazırlanmış meme dokusu ile yeniden süt salgılayabilen gerçek memeler kazandırmak bugün hayal olsa da gelecekte mümkün olacaktır.

İlgili konular:

//

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir