Burun estetiği kimlere yapılmalı?

Yüz estetiğinin en önemli parçası olan burun estetiği ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde en sık yapılan estetik ameliyattır.

Burnunu çirkin bulan insanların bu ameliyatı istemesi doğaldır. Ancak kabul edilebilir hatta güzel sayılabilecek bir burnu olduğu halde sırf medyada meşhur olmuş birinin burnuna özenerek onunki ile ayni olacak bir burun istemek sağlıklı olmayabilir. Her insanın kendine özgü bir yüz yapısı ve buna uygun bir burun şekli olmalıdır. Nasıl çok küçük bir yüzde iri bir burun dikkati çekerse geniş bir yüzde de çok küçük bir burun şekli ne olursa olsun hoş durmayabilir. Kişi kendisi için en uygun burun şeklinin ne olacağı konusunda kararsız ise bunu biz uzmanlara bırakması daha doğrudur.

Burun ameliyatı hangi yaşta yapılmalı konusu da tartışmalıdır. Pek çok uzmana göre çiddi sağlık sorunu olmadığı sürece estetik burun ameliyatının üst sınırı yoktur. Buna karşılık burun estetiğinin en erken hangi yaşta yapılmasının uygun olduğu konusunda fikir birliği yoktur. Burun ameliyatı gelişme tamamlandıktan sonra yapılır ise daha güvenilir sonuç verir. Çünkü estetik ameliyat sonrası büyüme devam eder ise şekilde istenmeyen değişiklikler ortaya çıkabilir. Burun gelişiminin hangi yaşta tamamlandığı da çok tartışılmaktadır. Bazı hekimlere göre kızlarda 16 erkeklerde ise 17 yaşında burun gelişimi tamamlanmaktadır. Bütün dünyada kabul gören görüşe göre ise burun gelişimiş vücut gelişimi gibi 18 yaşında tamamlanmaktadır. Gelişme çağında çocuklar medya ve çevrenin etkisi ile daha 14-15 yaşında iken burun estetiği için ailelerine baskı yapmaya başlamaktadırlar. Prof. Dr. Ege Özgentaş acil sağlık sorunları olmadığı sürece estetik burun ameliyatının 18 yaşında yapmayı tercih etmektedir.

Burun ameliyatı isteyen kişinin beklentilerinin gerçekçi olması lazımdır. Elinde bir artistin fotoğrafı ile gelip ben böyle görünmek istiyorum diyenler genellikle uygun adaylar değildir. Bazı adaylar dikkati çekecek hatta komik duracak kadar kalkık burunlar isteyebilmektedir. Prof. Dr. Ege Özgentaş genellikle görüntüyü bozacak hatta ileride pişmanlığa yol açacak bu tür aşırı istekleri de kabul etmemektedir.

İlgili Yazılar:

Burun estetiği
Burun estetiğindeki yenilikler
Burun estetiğinde yağ dolgusunun yeri
Estetik burun ameliyatı sonrası ağrı


//

İri göğüslerin modası geçiyor mu?

Son bir yıl içinde İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da kadınlar arasında iri göğüslere olan ilgi azalmaya başladı.

İngiliz Mirror gazetesinin haberine göre ünlü model ve şarkıcı Katie Price’ın meme küçültme ameliyatı olmasının ardından Victoria Beckham’da göğüslerini küçültmeyi düşündüğünü açıklamıştır. İngiltere’de bu yıl yapılan meme büyütme ameliyatları geçen yıla göre yarı yarıya düşmüştür. Buna karşılık meme küçültme ameliyatlarında belirgin artış gözlenmiştir.

Geçtiğimiz yıllarda Amerika başta olmak üzere tüm dünyada kadınlar arasında normalden daha iri memelere karşı bir ilgi yaratıldı. Son derece zayıf yapıda olan kadınlar bile gövdelerine zor sığacak kadar iri memelere sahip olmayı arzuladılar. Muhtemelen moda tekrar doğal güzelliği farketmeye başladı.

Kadınların cinselliğini belirleyen göğüsleri ve kalçalarıdır. Sıfır kalçalı ve dev memeli kadın dönemi herhalde yerini dolgun kalça ve normal boyutlarda göğüsleri olan kadınlara bırakacak. Son yıllarda kalça estetiğine verilen önem ve büyük memelerin normale getirilmesi bunu işaret ediyor.

Yalnız burada göğüsleri çok az gelişmiş kadınları ayırmak gerekir. Güzel bir kadının normal boyutlarda göğüslerinin olması gereklidir. Bu nedenle dünyadaki moda ne olursa olsun küçük göğüslerde meme büyütme ameliyatları yapılmaya devam edilecektir. Sadece abartıdan vazgeçilecektir.

Göğüs (Meme) Estetiği

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-44005840-4’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Estetikte erkekler kadınları yakalayabilir mi?

Kadın erkek eşitliğinin çok tartışıldığı günümüzde hep kadınların talepleri gündeme gelirken bir konuda erkekler sessiz sedasız kendi haklarını öne çıkarmaya başladılar: Estetik.

Amerikan Estetik Cerrahi Derneği’nin (ASAPS) istatistiklerine göre son 15 yılda erkeklere uygulanan estetik cerrahi işlemlerinde %100 den fazla artış olmuştur. Erkeklerin görüntüleri ile ilgili farkındalıkları daha önce hiç olmadığı kadar artmıştır.

Eskiden yalnız kadınların estetik uğruna herşeyi göze alacağı varsayılırdı. Oysa günümüzün erkekleri de bu konuda kadınlardan geri kalmamaktadır. Yüze giden bir burun, belirgin alt çene yapısı, kırışıklıklardan arındırılmış bir yüz, baklava dilimi şeklindeki karın görüntüsü, kaslı omuz ve pazular, adeleli bir göğüs ve şekillendirilebilecek saçlar için erkekler biz estetik cerrahlara başvurmaktadırlar.

Erkekleri estetiğe iten koşulların başında sağlıklı ve dinamik görünmek güdüsü gelmektedir. Özellikle orta ve ileri yaş erkekler mesleklerindeki konumlarını sürdürebilmek ve daha gençler ile rekabet edebilmek için buna ihtiyaç duymaktadır. İkinci önemli neden ise kadınlara cazip görünme isteğidir.

Amerika’da yapılan istatistiklere göre erkeklere yapılan estetik ameliyatlarda ilk üç sırayı büyümüş memelerin alınması (jinekomasti), burun estetiği ve saç ekimi almaktadır. Türkiye’de ise muhtemelen burun estetiği ilk sırayı almaktadır.

İnsanlar var olduklarından itibaren güzelliğe önem vermişlerdir. Bu nedenle erkeklerdeki estetiğe düşkünlük artışı doğal karşılanmalıdır.

İlgili konular:
Jinekomasti (Gynecomastia)
Burun estetiği
Saç ekimi

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-44005840-4’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Sen neymişşin be botoks?

Hanımların daha güzel görünme isteklerini karşılamak için geliştirilen yaratıcı çözümler bazan bizleri bile şaşırtabiliyor.

Amerikada bir hekim baldırları (baldır diz ile ayak bileği arasındaki kısma verilen isimdir) kalın olduğu için istediği stilde çizme giyemiyen kadınların sorununa bir çözüm bulmuş. Her iki baldır kaslarına botoks yaparak bunların incelmelerini sağlıyormuş. Bu sayede istediği çizmeyi giyebilen kadınlar çok mutlu oluyorlarmış. Botoksun adeleleri felç edici etkisi vardır ve çalışmayan adele küçülür. Ancak bacak adeleleri yürümemiz için gereklidir ve yapılabilecek bir hata aylarca yürüme bozukluğu ile sonlanabilir.

İkinci haber ise yine Amerikalı hekimlere ait. Terleme ve yağlanma nedeni ile kadınların saç stillerinin bozulmasını önlemek için kafa derisi içine botoks yapan güzellik merkezleri varmış. Botoks ter bezlerinin salgısını azaltır. Bu nedenle terleme sorunlarının tedavisinde kullanılır. Koltuk altı, el ve ayak terlemelerinde sık olarak kullanılan botoksun baş terlemesinde de kullanılması pek sık rastlanan bir şey değildir. Demek ki bazı hanımların saç stiline harcadıkları para botox masrafından daha fazla oluyor ki bu işlemi tercih ediyorlar.

İlgili konular:


//

Selfie çılgınlığı estetik cerrahiyi nasıl etkiledi?

Cep telefonlarının kameraları geliştikçe bunlarla kendi resmini çekme işlemi yani selfie giderek yaygınlaşıyor. Genellikle öz güven sahibi olan ve yüz görüntüsünü beğenen kişiler sık sık yüz selfie’leri çekerek sosyal mediada paylaşmakta ve bir şekilde güzellikleri ile gurur duydukları mesajı vermektedirler.

Özellikle adolesan çağındakiler arasında yaygın olan selfie komedyen Ellen DeGeneres’in Oscar törenindeki selfie’si ve Danimarka başbakanı Helle Thorning-Schmidt’in Amerikan Başkanı Barac Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile birlikte çektirdiği selfie tüm dünyada en çok paylaşılan fotoğraflar arasına girmiştir.

Ancak selfie çekip paylaşmaya istekli olmayanlar da var. Yüz görüntülerini beğenmeyen kişiler selfie paylaşma konusunda çekingen davranabilmektedirler. Bu kişiler selfie paylaşan arkadaşlarının yanında eziklik hissetmemek için imkanları var ise estetik ameliyat ile rahatsız oldukları görüntülerini düzelttirme arayışı içine girmişlerdir.

Reuters haber ajansına göre selfie modası çıktıktan sonra Amerika’da burun estetiğine olan istek artmıştır. Bu modadan yararlananlar yalnızca estetik cerrahlar ile sınırlı kalmamıştır. Makyaj uzmanları da selfie modasının yaygınlaşması ile kendilerine olan başvuruların arttığını belirtmişlerdir.

Teknoloji ve sosyal medya bütün kızı ile günlük yaşamımızı derinden etkilemeye devam etmektedir.

Burun estetiği
Yüz estetiği

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-44005840-4’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Uzun yaşamanın en son keşfedilen sırrı: Kendini genç hissetmek

İnsanların medeniyet kurduğu onbinlerce yıldan bugüne ilk öğrendikleri ve hiç değimeyen gerçek her canlının bir gün öleceğidir. Buna karşılık uygarlıktaki ilerleme ile birlikte insan ömrünün giderek uzadığı da bir gerçek.

Sağlıklı ve uzun yaşam konusunda her gün yeni bilgiler ediniyoruz. Son olarak JAMA intenal medicine isimli bilimsel dergide yayınlanan bir araştırma kendisini gerçek yaşından daha genç hisseden insanların diğerlerinden daha uzun yaşadığını göstermiştir.

Kendini olduğundan daha genç hissedenler genellikle hayata iyimser açıdan bakan, kendine güvenli ve vücut görüntüleri ile barışık insanlardır. Diğerlerinden daha uzun yaşamalarının nedeni tam olarak bilinmese de  bu, stres ve hayatın güçlükleri ile daha iyi başa çıkabilme becerileri sayesinde olabilir.

Bir insanın kendisini olduğundan daha yaşlı hissetmesinin sebeblerinin başında sağlık sorunları ve vücut görüntülerinden mutsuz olmaları gelir.

Estetik cerrahi ile daha barışık olacağınız bir görüntüye kavuşmanız kendinize güveninizi arttıracağı gibi ruh sağlığınız ve belki de yaşam sürenizde size olumlu katkılar sağlıyacaktır.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-44005840-4’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

2014’e kalça estetiğindeki yükseliş damgasını vurdu.

Bu yılın en belirgin estetik akımı dolgun kalçalar oldu. Kim Kardashian, Nick Minaj, Jennifer Lopez gibi ünlüler güzel popolarını öne çıkaran pozlar vererek kalça estetiğini özendirdiler. Tüm dünyada kalça dolgunlaştırma ve dikleştirme ameliyatları 2014 yılında belirgin olarak artış gösterdi.

Kadının doğal güzelliğinin bir parçası olan dolgun kalçalar özellikle Amerika ve Avrupa’da bir süre gözardı edilse de yeniden keşfedilmeleri bir patlama şeklinde oldu.

15-20 yıl öncesinde popolarını küçültmek isteyenlerin sayısı daha fazla iken günümüzde kalça dolgunlaştırma ameliyatlarına olan ilgi giderek artmaktadır.

Prof. Dr. Ege Özgentaş kalça dolgunlaştırma ve dikleştirme ameliyatlarını kişinin kendi dokuları ile yapmayı tercih etmektedir.

Kalça estetiği
Yuvarlak popo yeniden moda

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-44005840-4’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Genital estetik İngiltere’de yasaklanabilir

Modaya meraklı olanlar dizaynır kotlar (designer jeans) veya dizaynır gözlükler (designer glasses) konusunda mutlaka bilgi sahibidirler. Peki dizaynır vajen (designer vagina) duydunuz mu? Bu kavram son zamanlarda giderek artan biçimde estetik dünyasında konuşuluyor.

Vagina estetiği genel olarak kadın genitallerindeki küçük dudaklar (labia minora) denilen bölgenin küçültülmesi ameliyatları ile başladı ve daha sonra vagina sıkılaştırma işlemini de bünyesine katarak genişledi. Designer vagina işleminde g-bölgesi (g-spot) genişletilmeye çalışılmakta, daha sıkı ve duyarlı bir vajen oluşturulması amaçlanmaktadır.

İngiliz Independent Gazetesinin haberine göre özellikle genç kızlar arasında hızla yayılmakta olan vajen estetiği modası İngiltere içişleri bakanı Theresa May’i kızdırmış. Bakan bu ameliyatlar ile ilgili kısıtlayıcı önlemler alınabileceği sinyalini vermiş.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-44005840-4’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Yüzünüz mü yoksa vücudunuz mu?

Amerika’da 21 ile 65 yaş arası kadınlarda bir araştırma yapılmış. Onlara şu soru sorulmuş:

“Eğer elinizde imkan olsa yüzünüzü mü yoksa vücudunuzu mu güzelleştirmek isterdiniz?”

Kadınların % 60 ‘ı bu soruya “yüzümüzü güzelleştirmek isterdik” şeklinde yanıt vermişler. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de yüz güzelliği hemen her kültürde vücut güzelliğine göre daha ön planda tutulmaktadır. Bunun en önemli nedeni yüzdeki yaşlanma belirtileri ve diğer istenmeyen durumların vücuda göre daha az gizlenebilir olması.

Yaşlanma ile yüz güzelliğinin azalmasının en önemli nedeni ise yüzdeki yumuşak dokuların erimesi ile kırışıklık ve çökmelerin ortaya çıkmasıdır. Artık dolgu ameliyatları yüz gençleştirmede en çok uygulanan yöntem halini almıştır.

dolgu

Dolgu maddeleri

donmuş_yag

Dondurulmuş yağ

Prof. Dr. Ege Özgentaş yüz gençleştirme ameliyatlarında kişinin kendi yağını kullanmayı tercih etmektedir.

 

 


Kilo vermek çok mu zor?

Şişmanlık ve fazla yağlar konusunda sizlere yazılar yazan bir hekim olarak fazla kiloların ne kadar zararlı ve estetik dışı olduğunu en iyi bilen kişilerden biri olmama rağmen son 5-6 yılımı sürekli kilo alarak geçirdim.

Ağırlığım 93 kiloya çıktığında birden kendime sordum: Ben ne yapıyorum? Kilo almamın nedenleri çok açık. Yemek yemeyi sevmem ve hareketsizlik. Peki bunların çaresi yok mu? Elbette var. Bilimsel olarak şişmanlık gereğinden fazla kalori almak yüzünden ortaya çıkar. Her gün yediğim miktarlardan daha az yersem zayıflamamam mümkün değil. Aldığım kaloriyi daha fazla harcamanın en kolay yolu ise günlük yürüyüşümü arttırmak.

yag-birikimi

Fazla yağlardan nasıl kurtuluruz?

sismanlik

Aşırı şişmanlık ve estetik

Ben de çok iyi bildiğim ancak hep ihmal ettiğim bu iki yöntemi ciddi olarak uygulamaya başladım. Her zaman yediğim yemeklerde hiçbir kısıtlama yapmadan miktarları yarıdan daha fazla azalttım. Birçok yere arabamla girmektense yürüyerek gitmeyi tercih ettim.

Aradan 11 ay geçti. Şu anda 75 kiloyum. Kendimi çok daha zinde hissediyorum. Gece horlamalarım hemen hemen kayboldu. Her türlü yemeği yediğim için hiçbir şeyin yokluğunu hissetmiyorum. Ama belirlediğim miktardan bir lokma fazlasını da almıyorum.

Peki bu durumun istenmiyen etkileri de oluyor mu? Evet. Bütün giysilerim bol geldiği için ciddi bir giyim masrafı yapmak zorundayım. Eee bu da işin bedeli.

Yaşadıklarımı sizin de yaşamanızı öneririm. Bu arada şunu da belirtmekte fayda var: Benim kadar iradeli olamıyorsanız size cerrahi olarak da yardımcı olabiliriz 🙂